dijous, 17 de maig del 2012

PROJECTES TELEMÀTICS ESCOLARS: TREBALL COOPERATIU I COMPETÈNCIES DIGITALS A L'APRENENTATGE

L’article “Proyectos telemáticos escolares: trabajo cooperativo y competencias digitales hacia el aprendizaje” ens parla d’una iniciativa que promou el Departament d’Innovació i la Societat del Coneixement de la Diputació Foral de Guipuzkoa, el qual va orientat a totes les etapes no universitàries. Com a objectius principals, aquesta iniciativa té: d’una banda, adquirir competències pel sentit de l’aprenentatge, i, de l’altra, promoure els valors de la cultura digital i l’alfabetització, tot adquirint les competències per desenvolupar-se en la societat del s.XXI. 

Fernández Olaskoaga (2011) ens parla dels projectes telemàtics, és a dir, projectes en els que diferents escoles es posen en contacte per dur a terme activitats de forma coordinada i mitjançant les TIC. Professors i alumnes es transformen en creadors i fan possible la realització del projecte. Així mateix, val a dir que la participació pot ser a nivell escolar, local, regional, nacional o estatal. Per tant, hi poden intervenir varis idiomes. 

Les principals característiques d’un projecte telemàtic són: 

1. Integració d’una o més àrees del currículum. 

2. Necessitat de fer ús de les TIC. 

3. Les activitats impliquen l’intercanvi personal, anàlisi i selecció d’informació, i resolució de problemes. 

4. Objectius d’acord amb una edat concreta, temporització, propòsit educatiu... 

5. Presència de coordinadors amb paper d’orientador i ajuda. 

6. La finalitat és mostrada a través d’un o varis productes concrets. 

A través d’aquests projectes el que es persegueix és el foment de la cultura emprenedora. L’article fa menció del projecte “Kosmodisea”, el qual a més de fomentar aquesta cultura també possibilita el desenvolupament de la cultura digital a les aules. Cal destacar que projectes com aquest sovint són de llarga durada. Per tant, han de tenir un caràcter necessàriament i clara interdisciplinari. Al mateix temps, han de ser projectes que siguin interessants amb esperit transformador, que desenvolupin la capacitat crítica a través de l’argumentació i la reflexió. 

Aquests projectes es duen a terme principalment a través de webquests, les quals permeten dur a terme un aprenentatge per descobriment guiat, significatiu i col·laboratiu. Consten de distintes fases en les que l’alumnat ha d’anar elaborant diferents productes en format multimèdia. 

En el desenvolupament del projecte es posen a la pràctica diferents eines com són programes d’edició d’imatge i vídeo, wikis, marcador social, foro... 

Aquesta metodologia té les següents repercussions beneficioses per a l’alumnat: 

1. Preparar a l’alumnat pel món laboral en el que el treball en equip és un requisit essencial. 

2. Augmentar la participació en la realització d’activitats emprant una metodologia que precisa que l’alumne sigui actiu i participatiu. 

3. Connectar problemes de la vida real amb l’aprenentatge a l’aula. 

4. Construir coneixement de forma col·laborativa. 

5. Millorar les habilitats i les competències de comunicació, recerca i tractament de la informació digital. 

6. Integrar les diferents disciplines. 

7. Adquirir nous hàbits i contribuir a la millora de l’escola i/o la comunitat. 

8. Augmentar l’autoestima de l’alumnat. 

Així, doncs, Fernández Olaskoaga (2011) ens presenta una metodologia de treball que pot resultar molt beneficiosa i aportar coses noves i rellevants a l’educació. Per tant, és una possibilitat a tenir en compte a l’hora d’engegar projectes en un futur.



Fernández Olaskoaga, L. (2011). Proyectos telemáticos escolares: trabajo cooperativo y competencias digitales hacia el aprendizaje. RELATEC: Revista Latinoamericana de Tecnología Educativa. Vol.10 (2) , 11-19. Recuperat 17 maig 2012, a http://campusvirtual.unex.es/revistas/index.phpjournal=relatec&page=article&op=view&path%5B%5D=705&path%5B%5D=575

2 comentaris:

  1. Una bona iniciativa per unir el treball cooperatiu (un factor essencial a l'escola avui en dia) amb les noves tecnologies de la informació i la comunicació.

    ResponElimina
  2. Estic d'acord amb el comentari de la Melissa. S'ha de potenciar el treball cooperatiu a l'aula, així com el treball amb les noves tecnologies.

    ResponElimina